Borówka amerykańska inaczej borówka wysoka (Vaccinium corymbosum) nazywana jagodą amerykańską lub jagodą niebieską to owoce, o licznych właściwościach leczniczych i prozdrowotnych. Wiele dzikich gatunków borówki, było ważnym źródłem pożywienia, składnikiem leków, przez wiele tysięcy lat.
Krzewy borówki, uprawiano do celów medycznych, wykorzystując korzenie, łodygi, liście, kwiaty i owoce. Borówka amerykańska pochodzi z północno-wschodniej części Ameryki. W stanie dzikim występowała w wilgotnych lasach, na torfowiskach, bagnach w gęstych zaroślach. Na przełomie XIX/XX wieku, udomowiono pierwsze dzikie odmiany jagody, zwiększając jej uprawy. W 1911 roku botanik Frederick Coville opublikował swoje badania dotyczące gatunków upraw i udomowienia borówki.
Z wyselekcjonowanych odmian borówki dzikiej, wyhodowano wiele różnych, nowych gatunków. W 1923 roku powstały pierwsze europejskie plantacje. Obecnie uprawiana jest komercyjnie w wielu strefach klimatycznych, na całym świecie. Występuje około 500 gatunków uprawnych borówki. W Europie pierwsze uprawy rozpowszechnili Holendrzy. Do Polski borówka trafiła w 1924 roku za sprawą prof. Piotra Hosera. Głównym producentem są Stany Zjednoczone, Kanada, Polska i Niemcy.
Właściwości odżywcze borówki amerykańskiej.
Borówka amerykańska wg dietetyków nazywana jest „najzdrowszym owocem świata”.
Owoce borówki mają niski indeks glikemiczny (IG=53), dzięki czemu są bezpieczne dla osób z insulinoopornością i cukrzycą typu 2.
Wartość energetyczna – 57 kcal/100 g jagody.
Witaminy: A, E, D, K.
Duża ilość witaminy C (9,7 mg/100 g jagody).
Witaminy z grupy B: B1(tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), witamina B6, B9 (kwas foliowy).
Minerały: cynk, magnez, fosfor, wapń, sód, potas, żelazo.
A tutaj piszemy o wspaniałych właściwościach aronii, którą też warto dołączyć do swojej zbilansowanej diety.
Najważniejsze właściwości zdrowotne borówki amerykańskiej.
1. Jest skuteczna w profilaktyce niektórych chorób nowotworowych (kwas elagowy, kwas foliowy, duże ilości fitoestrogenu).
2. Wspomaga koncentrację, ma korzystny wpływ na procesy zapamiętywania (flawonoidy).
3. Obniża ryzyko nadciśnienia tętniczego.
4. Zapobiega marskości wątroby – owoce hamują replikację wirusa zapalenia wątroby typu C HCV.
5. Jagoda wzmacnia naczynia włosowate w oku, luteina wspomaga pracę oczu.
6. Wspomaga pracę układu pokarmowego. Błonnik i antyoksydanty biorą udział w oczyszczaniu organizmu z toksyn i szkodliwych produktów procesu trawienia.
7. Wyciąg z liści jest skuteczny w leczeniu wrzodów, infekcji układu moczowego (ZUM).
8. Garbniki zawarte w owocach działają przeciwbakteryjnie, niszczą m.in. patogenne, szkodliwe szczepy
E. coli.
9. Jagody wykazują właściwości wzmacniające naczynia krwionośne, wspomagają zabiegi leczenia żylaków i hemoroidów.
10. Błonnik zmniejsza uczucie głodu, zwiększa uczucie sytości.
11. Kwas elagowy zawarty w jagodach opóźnia proces starzenia się skóry.
12. Badania wykazały, że owoce borówki są naturalnym środkiem łagodzącym objawy choroby Alzheimera, Parkinsona.
Pyszne i zdrowe w kuchni.
Świeże jagody stanowią zdrową i smaczną przekąskę. Są to owoce naturalnie słodkie, przez co znalazły zastosowanie w kuchni jako nadzienie do pierogów lub naleśników, dodatek do jogurtów, owsianki, musli, jako składnik koktajli owocowo-warzywnych, owocowy dodatek do ciast i kremów. Owoce wykorzystywane są do robienia dżemów, konfitur, marmolady, powideł, soków, a także owocowych nalewek. Suszone wzbogacają smak farszy, zup, gulaszu, mięsa z dziczyzny. Urozmaicają smak dań dla dzieci.
Ciekawostki historyczne.
1. Rdzenni amerykanie czcili owoce jagody, jako dar Wielkiego Ducha, który miał zaspakajać głód dzieci. Owoce przypominające kształt kielicha, nazywali „gwiezdnymi jagodami”.
2. Amerykańscy koloniści z jagód wytwarzali farbę.
3. Starożytni Grecy i Rzymianie wykorzystywali owoce jagody do leczenia chorób układu moczowego.
4. Najstarszy krzew borówki znajduje się w Pensylwanii, ma 10 000 lat.