Wiosna i lato, to piekło dla osób uczulonych na pyłki roślin. Lecz nie tylko pyłki roślinne wywołują uczulenia. Ale także kurz, roztocza, sierść zwierząt, pierze, wełna, pleśń i te dokuczają przez cały rok. Istnieją również alergie pokarmowe dotykające zwłaszcza małe dzieci, ale nie tylko. Zazwyczaj jednak to wiosna i lato przynosi najwięcej cierpień fizycznych osobom z nadwrażliwością na alergeny środowiskowe, czyli alergikom.
Alergia, to nieprawidłowa reakcja organizmu na różne czynniki płynące z natury
Lecz o alergii decydują nie tylko warunki środowiskowe, ale także czynniki genetyczne. Osoby obciążone genetycznie mają większe szanse na rozwój alergii. Naukowcy głoszą, że z pośród wszystkich alergików od 40 – do 80 % chorych obciążonych jest predyspozycją genetyczną.
Alergia może posiadać łagodny przebieg i charakteryzować się:
- łzawieniem
- zapaleniem spojówek
- wysypką
- katarem
- kichaniem
- kaszlem
- opuchlizną
- swędzeniem gardła
- swędzeniem nosa
- swędzeniem oczu
- swędzeniem skóry
Ale alergia może mieć także ostry przebieg
Może powodować skurcze oskrzeli, co utrudnia oddychanie. A nawet zagrażać życiu, gdy dojdzie do wstrząsu anafilaktycznego. Wstrząs taki jest najcięższą postacią reakcji alergicznej. Występuje on nagle i paraliżuje pracę licznych narządów w organizmie ludzkim. I jest bardzo niebezpieczny dla życia człowieka.
Pojawia się wówczas:
- niepokój
- kołatanie serca
- ból głowy
- wymioty
- osłabienie
- swędzenie gardła
- wysypka przypominająca pokrzywkę
- może także dojść do utraty przytomności
- a nawet do zapaści
Choroby alergiczne dotykają ponad 40 procent populacji świata
Najczęściej występuje pyłkowica, bo aż w ponad 20 procentach. Kolejne miejsce zajmuje astma oskrzelowa. Potem atopowe zapalenie skóry, które dotyka najczęściej dzieci. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu niewiele słyszano i mówiono na temat alergii, gdyż nie była ona tak powszechna, jak dziś. A naukowcy uświadamiają, że z każdym rokiem będzie jeszcze gorzej.
W naszym kraju największe pylenie następuje w okresie od wczesnych miesięcy wiosennych do września. W Polsce połowa populacji cierpi z powodu działania na ich organizm różnego rodzaju alergenów. Sam czynnik uczuleniowy płynący ze środowiska nie jest zazwyczaj szkodliwy i dokuczliwy dla organizmu. I sam nie powoduje alergii. W reakcjach alergicznych uczestniczy układ immunologiczny, jego komórki, oraz komórki tuczne. Ogromną rolę w alergicznych odczytach odgrywają immunoglobuliny E, czyli przeciwciała. Komórki tuczne odgrywają również bardzo dużą rolę w reakcjach alergicznych. U ludzi występują dwa rodzaje komórek tucznych. Są to komórki tkankowe i komórki błon śluzowych.
Więcej publikacji o zdrowiu i medycynie, przeczytasz w serwisie https://www.zagadka.pl/.
Alergia w dużym stopniu utrudnia i zmniejsza jakość życia
I choć istnieje kilka metod walki z alergią, to jednak ta lubi powracać. Jedną z podstawowych metod jest odczulanie. A także stosowanie farmaceutyków mających na celu zmniejszenie dolegliwości alergicznych. Istnieją także proste sposoby zabezpieczenia się przed alergią.
Polegają one na usunięciu alergenu ze swojego najbliższego otoczenia. Lecz naturalnych alergenów nie da się wyeliminować, gdyż człowiek prowadzi przemieszczający się tryb życia. I bywa w różnych środowiskach. I nie sposób odizolować się na przykład od drzew, których pyłki szkodzą alergikom. Do takich drzew zalicza się: brzoza, dąb, topola, leszczyna, buk, wiąz, olcha, wierzba, jesion, grab, lipa. A także mniejsze rośliny, jak czarny bez, pokrzywa, komosa, szczaw, bylica, trawy, babka lancetowata. A nawet pylą zboża, jak na przykład żyto. U ludzi nie tylko pyłki roślin, kurz, pierze, sierść zwierząt, roztocze, pleśń, wełna powodują alergie.
Ale także mogą ją powodować leki, kosmetyki, konserwanty, produkty chemiczne, jad owadów. Oraz cytrusy, przyprawy i niektóre produkty żywnościowe.